Tekstuniverskomiker - Jan Gintberg

Shakespeare-komedien »En Skærsommernatsdrøm« får sig en tur i den pædagogiske opkogskedel på Nørrebro Teater i København. For ikke bare titlen, men også selve handlingsgangen ændres radikalt.

Slutresultatet er ikke alene hamrende morsomt, det er også charmerende og meget overbevisende spillet, hvad der stort set kompenserer for, at den oprindelige elegance her er endt som noget langt mere jordnært og bastant.

Stand-up komikeren Jan Gintberg giver den ellers alt, hvad den kan trække, halvt i rollen som skov-alfen Puk, halvt som stykkets nutids-kommentator.

Handlingen er nemlig henlagt til det farlige Nørrebro frem for den oprindelige elver-skov. Et sted hvor loven ikke gælder, men også et sted hvor elskende kan få hinanden, udlever deres længsler og få deres drømme opfyldt.

Men Nørrebro er i denne opsætning også det sted, hvor uforfalskede krukker har deres vante gang, så bliv ikke forbavset over at se en Ghita Nørby, Jørgen Reenberg og Sonja Richter på scenen, her i skikkelse af Mette Horn, Tom Jensen og Søren Malling sammen med Jan Gintberg. Det er ondskabsfuldt, det er udleverende, og det er billigt – men kors hvor er det morsomt!

Politisk sprængfarlig
Samtidssatiren går ikke bare ud over egne skuespillerrækker, den leger også helt bevidst med det politisk sprængfarlige. Handlingen og hele stykkets form bygger nemlig på det urimelige ved arrangerede tvangsægteskaber. En sprængfarlig problematik – »for den slags tvangsægteskaber er stadig meget fremhersende inden for visse befolkningsgrupper her på Nørrebro,« forklarer Jan Gintberg, hvorpå hele salen – bortset fra dem med diverse hovedtørklæder – bryder ud i grin.

Selvom man med rette kan tale om, at denne Shakespeare-komedie får klippet en tå og hakket en hæl, for at passe ind i Jacob Tingleff, Michael »MC« Christiansen, Jan Gintberg og Kim Bjarkes supplerende tekstunivers, er der ikke skyggen af tvivl om, at dette må kaldes en vaskeægte og meget seværdig sællert. Opsætningens instruktør, Kim Bjarke, men også resten af skuespillerholdet bærer her et væsentligt ansvar, så stor kompliment også til Ditte Hansen, Marie Louise Wille og Kristian Halken.