Overskudssanger - Richard Ragnvald

De er så flinke i byen. Spørg bare Richard Ragnvald, der tirsdag eftermiddag gav sin koncert ekstra energi i huset.

Her sad godt 120 medlemmer af Pensionistforeningen parat til en sangfuld eftermiddag. En Richard Ragnvald klædt i flødefarvet habit, skuffede dem bestemt heller ikke. Det blev en yderst veloplagt koncert. Også selv om kaffekopperne var tomme ind til pausen. - Det er ellers ikke et godt tegn, når man skal synge inden folk har fået kaffe og kage. Det kan godt gøre dem lidt utålmodige. Men det er jo et dejligt publikum, og jeg er blevet behandlet rigtig godt heroppe. Det giver ekstra overskud, sagde den landskendte dansktopsanger i pausen.

Nået så langt var sangerens betænkeligheder ellers blæst væk som blade for efterårsvinden. De 120 tilskuere gyngede op og ned ad åen, delte smil ud på kryds og tværs af bordene og var i det hele taget med på sangerens indfald. - Nu er det vist tiden, at vi tager hinanden i hænderne, lød det flere gange, og på stolerækkerne fulgte man opfordringen til numre som ”Tro håb og kærlighed”. En lokal kvinde gjorde tilsyneladende et uudsletteligt indtryk på sangeren, for Jytte - på en af stolene nærmest scenen - blev tilbudt en tur til alters af
Richard Ragnvald, hvis hår nok er gråt, men stadig vajer fyrigt som en teenagers.

Pensionistforeningen bruger selv Ragnvald-sangen ”De nære ting” på sine møder, så under den kunne formanden næsten synge for med klar stemme. Sangen kunne i øvrigt være en varedeklaration for de fleste dansktop-melodier. For de handler om nærværet i dagligdagen, glæden ved alt det, der er lige under ens næse.

- Jeg er lige nu i gang med at indspille min 20. plade, og det foregår faktisk her i nærheden. I Svenstrup med musikeren Jan Larsen, der er en meget dygtig fyr, fortalte Richard Ragnvald, mens også han fik sig en bolle og et stykke wienerbrød. Mere end 200 sange har han efterhånden indspillet. ”Kære lille mormor” er stadig den, der klæber sig mest til navnet Ragnvald, selv om nummeret faktisk aldrig tog spids på dansktoppen.

Det gjorde til gengæld ”Tak fordi at vi er venner”, der har rekorden som den sejeste nummer 1. 16 uger tog det at vælte den af pinden. Den foreløbigt sidste Ragnvaldsang bliver givet en af de mest minderige. Det er ”Du er min øjesten” fra Morten Korch-filmen ”Flintesønnerne” fra 1959. - Jeg fandt frem til skuespilleren Ib Mossin, der sang den i filmen, og det viste sig at han ikke havde indsunget den siden. Han ville gerne indspille den igen, så jeg hentede ham i Aalborg Lufthavn så vi kunne indspille den som duet i Svenstrup, fortalte Richard Ragnvald henover wienerbrødet.

Efter et jakkeskift kom flere sange til, inden turen gik mod syd for entertaineren. Snart går det imidlertid mod nord igen - den nye plade fra Svenstrup skal nemlig være klar til efter nytår.